Aikansa nopeakätisin mies Yrjö Nikkanen oli syntyisin Karjalan Kanneljärveltä ja edusti ennen sotia Pölläkkälän Uraa, joten on yllättävää, että kun radioselostaja Martti Jukola kävi heti talvisodan jälkeen haastattelemassa helsinkiläisen Ässä-rykmentin miehiä, on haastateltavien joukossa konekiväärin luodista reiteen haavoittunut keihäänheiton me-mies Yrjö Nikkanen. Ilmeisesti Nikkanen oli juuri ennen sotaa muuttanut Helsinkiin, koska hän edusti vielä vuonna 1939 Pölläkkälän Uraa.
Radiohaastattelussa kerrotaan, että Ässä-rykmentin tappiot, eli kaatuneet, haavoittuneet ja kadonneet, olivat talvisodassa peräti 60 %, joka kertoo rykmentin sotineen pahoissa paikoissa. Ässä-rykmentti oli koottu Helsingin työläiskaupunginosien miehistä ja sitä pidettiin poliittisesti niin epäluotettavana, että kovat patruunat uskallettiin sille jakaa vasta ihan viime hetkillä, koska ei ollut varmuutta siitä, mihin suuntaan Sörkan sällit alkavat ampumaan.
Jukolan haastattelusta ilmenee, että muitakin kovia urheilijoita löytyi Ässä-rykmentin riveistä kuin Yrjö Nikkanen. Esimerkiksi pataljoonan komentaja S. O. Lindgren oli voittanut useita vapaa- ja sotilaskivääriammunnan maailmanmestaruuksia. Valittujen Palojen kustantamassa Tuntematon sota-kirjassa kerrotaan, että kerran Lindgren järjesti joukoilleen ampumakilpailut ja lupasi viikon loman sille, joka hänet voittaa.
Hyvin maailmanmestari Lindgren ampuikin, koska sai 198 pistettä, mutta siitä huolimatta hän jäi toiseksi, koska eräs kersantti Aarne Saarinen ampui tasan 200, jonka vuoksi hän saikin lomaa kaksi viikkoa luvatun viikon sijasta. Myöhemmin Saarinen tuli tunnetuksi Suomen Kommunistisen puolueen puheenjohtajana.
S. O. Lindgren liittyy muutenkin maamme urheiluhistoriaan. Ainakin hyvän tarinan mukaan hänet opittiin myöhemmin tuntemaan nimellä Housut Kinttuihin Lindgren, koska hän harrasti innokkaasti riistanhoitotyötä ja kerran hän tapasi luvatonta metsästystä harrastaneen herraseurueen. Hän pidätti seurueen haulikolla uhaten ja pakenemisen estämiseksi hän vaati herraseuruetta laskemaan housut kinttuihin. Mainittakoon, että seurueessa oli mukana pistooliammunnan kaksinkertainen olympiavoittaja Pentti Linnosvuo.
Martti Jukolan mielenkiintoisen haastattelun voi kuunnella tästä: https://areena.yle.fi/podcastit/1-50413813
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti