Jos joku kirjallisuuden lisenssi sattuu tämän lukemaan, niin kerron hänelle, että suomalainen kaukopartiokirjallisuus olisi hyvä väitöskirjan aihe. Missään muualla maailmassahan ei kaukopartiokirjallisuutta tunneta. Ja jos joku elokuvaohjaaja sattuu tämän lukemaan, niin kerron hänelle, että kaukopartioelokuvista saattaisi hyvinkin tulla maailmanmenestys samalla tapaa, kuin muut Pohjoismaat ovat hankkineet vientituloja Suomen puunjalostusteollisuuden viennin verran myymällä maailmalle rikoselokuvia.
Eilen Helsingin Sanomissa julkaistiin ylistävä arvio Mikko Porvalin massiivisesta kaukopartiokirjasta Viimeiseen asti, mutta minäpä keksin tuosta teoksesta selvän puutteen. Nimittäin kirjan loppupuolella kerrotaan liian suppeasti Operaatio Hokista, joka olisi loistava elokuvan aihe, koska kyseessä ei ole pelkästään sankarikertomus, vaan tapahtumaan sisältyy myös vähemmän sankarillisia piirteitä, joissa on annos tragikomiikkaakin.
Ymmärrän, että Mikko Porvali ei halunnut uusimmassa kirjassaan enää selostaa enempää tuosta kaukopartioretkestä, koska hän julkaisi jo vuonna 2011 siitä kirjan nimeltään Operaatio Hokki. Kustannusliike Atena kertoo nettisivuillaan tuosta Tieto-Finlandia ehdokkaana olleesta teoksesta mm. seuraava:
"Operaatio Hokki kertoo ensimmäistä kertaa Suomen suurimman maahanlaskuoperaation tarinan kokonaisuudessaan. Suunnitelma ja sitä varten koottu joukko olivat erinomaisia, mutta iskun koittaessa lähes kaikki meni pieleen: yksi kuljetuskone putosi, huoltotäydennystä pudottaneen koneen lentäjä törmäsi juovuksissa puuhun, ja partion johtaja sairastui. Suunnitelmien muuttumisesta, kiivaasta takaa-ajosta ja raskaista kantamuksistaan huolimatta osasto häiritsi rataliikennettä Petroskoin länsipuolella ja toimi vihollisen selustassa lähes kuukauden. Sotatoimet katkesivat Päämajan hämmentävään radiosanomaan: ”Aselepo tullut voimaan eilen kello 07: kaikki vihollisuudet lopettava.” Hokin miehet oli ollut tarkoitus noutaa lentokoneella, mutta joukko joutui lopulta kävelemään Suomen puolelle."
Olisi mielenkiintoista tietää, miten ainakin keskivahvassa humalatilassa kalliin lentokoneen suohon upottaneelle lentäjäluutnantille myöhemmin kävi; voi olla, että hänen lentäjän uransa päättyi Kuutisjärven suolle. Juopontuurilla itse lentäjä selvisi suohon syöksystä aivotärähdyksellä, mutta koneen tähystäjä sen sijaan loukkaantui pahemmin.
Operaatio Hokissa kerrotaan, että rysäyksestä tajuihinsa palattuaan lentäjä tuijotti ympärilleen, pyöritti päätään ja toisteli epäuskoisesti kelloaan katsoen: "Miten... Miten minä olen täällä? Vielä neljä tuntia sitten olin naisen päällä... Ja nyt minä... miten minä nyt olen täällä?" Siinäpä olisi hyvä kohtaus tulevaan elokuvaan.
Mikko Porvali kertoo Operaatio Hokista tässä: https://areena.yle.fi/podcastit/1-1335493
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti