sunnuntai 13. lokakuuta 2024

Rouva Selänne ja Trump

Usa:n kansalainen rouva Sirpa Selänne on noussut julkisuuden valokeilaan kerrottuaan Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä äänestävänsä Trumpia ja rohjetessaan kritisoida Suomen veropolitiikkaa ja varsinkin sitä, että meillä verotetaan perinnöistäkin.

Pikkuisen tässä mietin, että kannattaako Sirpa Selänteen äänestää Trumpia, koska minulla on hämärä mielikuva siitä, että asettuessaan ensimmäistä kertaa presidenttiehdokkaaksi kymmenisen vuotta sitten Trump heitti ilmaan ajatuksen siitä, että Usa:n valtion velkaongelma voitaisiin ratkaista jonkinlaisella hetekaverolla, jollaisella Suomi aikoinaan rahoitti viime sodat ja evakkojen asuttamisen. Tosin amerikkalaiset taloustieteilijät ilmeisesti saivat Trumpin muuttamaan mielensä hetekaveroasiassa eikä hän ole enää palannut asiaan.

Suomessa omaisuudenluovutusvero, jota nimeä hetekaverosta virallisesti käytettiin, asetettiin ensi kerran vuonna 1940 sen omaisuuden perusteella, jonka verovelvollinen omisti vuoden 1939 lopussa. Se oli 2,5 – 20% verotettavasta omaisuudesta, eli progressiivinen ja yläpäästä melkoisen raskas. Toinen omaisuudenluovutusvero säädettiin 1944 ja erissä maksettu vero oli 0,4-3,5%.

Sirpa Selänteen kannattaa äänestyspäätöstä tehdessään muistaa myös se, että Trump haluaa palauttaa Amerikan suuruuden ja tässä yhteydessä rouva Selänteen kannattaa huomioida se, että Amerikan suuruuden aikaan, eli toisen maailmansodan alusta aina 1970-luvun alkupuolelle asti, Usa:ssa ylin tuloveroaste, joka kohdistui maan upporikkaisiin, oli huikea 90 %. Sitten verotusta kevennettiin ja valtio alkoi ottamaan velkaa suomalaisen mittapuun mukaan holtittomasti.

Selännettä harmittavaa perintöveroa ei ilmeisesti Usa:ssa ole, mutta muistelen lukeneeni, että siellä on sen sijaan olemassa korkea omaisuusvero ja maan kansalainen joutuu maksamaan yhden prosentin veron omaisuudestaan riippumatta siitä, missä maassa omaisuus on. Luulen, että tuollainen omaisuusvero rokottaa rikkaita enemmän kuin meikäläinen perintövero.

Sirpa Selänne näyttää suhtautuvan myös kehitysapuun kriittisesti, joka oikein onkin, mutta hän ei ilmeisesti tiedä, että kehitysavulla on saatu aikaan paljon myönteistäkin. Nimittäin 50 vuotta sitten bangladeshiläisten eliniänodote oli 30 vuotta, mutta sen jälkeen, kun maahan koulutettiin todella halvalla ns. paljasjalkalääkäreitä, jotka ehkä vastaavat lähinnä terveyssisaria, joita Suomessa minun lapsuudessani oli, niin bangladeshiläisten eliniän odote on nykään sama kuin Usa:ssa.

Sirpa Selänteen haastattelu synnytti lehdissä vilkkaan keskustelun: https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/8dd50f11-7147-4c9a-b8e2-f0c02dfc258a

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti