Värikkäitä ihmisiä löytyy Karjalan urheiluhistoriasta. Minusta jutunkerronta on kulttuurimuodoista hienoin ja niinpä olen kuunnellut netistä löytämiäni videoita, joissa Rokan Antin pitäjässä Sakkolassa syntynyt Aku Kiuru kertoo tarinoita ja minusta hän on voittamansa hiihdon maailmanmestaruuden lisäksi myös jutunkerronnan maailmanmestari.
Ilman muuta August Kiurusta pitäisi tehdä kirja tai mieluiten äänikirja. Mies oli ilmiömäinen jutunkertoja, jollaisia ei enää ole, koska koulusivistys on pilannut hyvät tarinaniskijät. Jotain talkshow-persoonia maailmassa on, mutta he eivät yllä Kiurun Akun tasolle. Tosin yhden väärän tiedon Kiurun tarinoista taisin löytää.
Kun hän kertoo tarinaa Chamonixin vuoden 1937 kisoihin liittyvästä kultakellon salaisuudesta, mainitsee hän törmänneensä kellon omistajaan Klaes Karppiseen Suonenjoen esikaupungin Iisveden baarissa. Itse epäilen yli-ikämies Kiurun muistin pettävän, koska baari sijaitsi luultavasti Iisalmessa, jossa Klaes Karppinen asui.
Kultakellotapauksen taustalla on se, että 50 km:n maailmanmestaruuden voitti Pekka Niemi, jonka Aku kertoo syyllistyneen sääntörikkomukseen, koska lahjoi konjakkipullolla kaverinsa tuomaan liisterillä voidellut vaihtosukset ladun vesikeliosuudelle, vaikka säännöt siihen aikaan kielsivät sellaisen menettelyn.
Suomi sai silloin kilpailussa kaksoisvoiton ja koska Hiihtoliiton herrat pelkäsivät, että hopealle jäänyt Karppinen tekee tapauksesta protestin, jonka seurauksena Niemi olisi hylätty, ostivat he Klasulle nyrkinkokoisen kultakellon, jotta tämä pitäisi suunsa kiinni tapahtuneesta:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti