sunnuntai 20. heinäkuuta 2025

Malaria ja älykkyys

Olenpa tapani mukaisesti kirjoittanut aiemmin ropakantaa, kun väitin, että herhiläiset ovat uusia tulokkaita luonnossamme. Mutta ei ole herhiläinen uusi tulokas, vaan enemmänkin se on paluumuuttaja, koska 1930-luvun lopun lämpiminä kesinä ennen edellistä eurooppalaista suursotaa niitä esiintyi yleisesti Suomessakin.

1930-luvun lopulla oli niin lämmintä, että Suomessakin sairastettiin horkkahyönteisten levittämää malariaa, jota nykyään pidetään afrikkalaisten vaivana. Muistelen nuorena kuolleen laulaja Erkki Junkkarisen isänkin kuolinsyyksi malarian. 

Nähtäväksi jää, palaako malaria Suomeen nykyisten kuumien kesien vuoksi. Malaria on vaarallinen sairaus, jonka sairastaa noin 200 miljoonaa ihmistä vuodessa ja lähes puoli miljoonaa menehtyy siihen. Jostain olen lukenut, että malaria jättää jälkensä myös ihmisen aivoihin, joka saattaa osittain selittää sen, että malaria-alueella ihmiset eivät menesty kovin hyvin älykkyystesteissä. 

Toisaalta kovin hyvin eivät älykkyystesteissä pärjää Kauko-Idän ihmisiin verrattuina suomalaisetkaan ja tulokset ovat viime aikoina huonontuneet, mutta sitä asiaa ei selitä malaria, vaan meikäläisten kohtuuton kännyköiden näppäily ja älytön sosiaalisen median seuraaminen, jonka olen itsekin pannut merkille sosiaalista mediaa seuratessani.

Malariakuolemia tutkiessani huomasin, että vuoteen 2022 mennessä koronaan oli maailmassa menehtynyt 15 miljoonaa ihmistä, eli vainajia oli syntynyt enemmän kuin ensimmäisessä maailmansodassa. Tosin Wikipedian mukaan espanjan tauti tappoi reilut sata vuotta sitten 30 - 100 miljoonaa ihmistä, vaikka ihmisiä oli silloin neljä kertaa nykyistä vähemmän.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Malaria

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti