lauantai 21. joulukuuta 2024

Tokoi ja halko

Oskari Tokoin nuoruudessa nuoriso harrasti Länsi-Suomessa ja varsinkin Pohjanmaalla kylätappeluja; nykyäänhän nuoriso on veltostunut ja surffailee pelkästään netissä. Itä-Suomessa, jossa kylien välimatkat ovat kohtuuttoman pitkiä, kylätappeluperinnettä ei ole ollut.

Eräs kylätappelu aiheutti sen, että Oskari Tokoista tuli myöhemmin pääministeri. Hän nimittäin sai kylätappelussa vastustajakseen itseään selvästi vahvemman tyypin eikä hänen auttanut muu kuin noutaa halkopinosta ilmeisesti pikaistuksissaan astalo, jolla hän kumautti ahdistelijaansa päin otsikkoa sillä seurauksella, että tältä melkein pakeni henki ruumiista.

Tapauksen jälkeen Tokoi muutti Amerikkaan ja omaksui siellä monen muun suomalaisen tapaan sosialismin. Niin yllättävää kuin se onkin, niin sosialismi tuotiin Suomeen Amerikasta.

Tokoi tienasi Amerikan kaivoksissa sen verran hyvin, että palattuaan takaisin Kannukseen, hän pystyi hankkimaan oman kaupan ja polkupyörän. Itse hän myöhemmin kertoi, että hänet valittiin eduskuntaan nimenomaan sen vuoksi, että hänellä oli kauppa ja polkupyörä.

Sisällissodan jälkeen Tokoi joutui toistamiseen pakenemaan Amerikkaan, mutta kuitenkin hän pystyi vierailemaan Suomessa toisen maailmansodan jälkeen, jolloin häntä kohdeltiin meillä kunnioittavasti, koska hän oli sodan aikana organisoinut Amerikan apua Suomeen.

Sikäli yllättävää, että Tokoi kertoi sodan jälkeen tavanneensa Helsingissä vuonna 1949 jäppiläläistaustaisen sisällissodan aikaisen pyövelin Sulo Nykäsen, joka virallisen historiankirjoituksen mukaan sai Tallinnassa KGB:n kellarissa luodin niskaansa heti sen jälkeen, kun Viro oli liitetty vuonna 1940 neuvostokansojen suureen perheeseen. Olisiko niin, että Nykänen säilytti henkensä ryhtymällä Neuvostoliiton kaksoisagentiksi?

Ilmeisesti Tokoi ja Nykänen tunsivat toisensa siltä ajalta kun molemmat sotivat sisällissodan jälkeen Muurmannin suunnalla ensimmäisen maailmasodan jälkimainingeissa, vaikkakin he sotivat eri puolilla. Nykänen kuului niihin pieniin harmaisiin tunnuksettomiin miehiin, jotka eivät olleet Suomen valtion joukkoja, vaikkakin sotivat Venäjää ja muita liittoutuneita vastaan, kun taas Tokoi oli Englannin joukoissa.

Niin yllättävää kuin se onkin, niin englantilaiset perustivat itärajan taakse paenneista punaisista legioonan sotimaan Saksaa ja sen liittolaisia vastaan. Suomalaispunikit muodostivat tavallaan Hänen Majesteettinsa punakaartin, koska olivat Englannin kuninkaan joukkoja. Ehkä Oskari Tokoi ja Sulo Nykänen, jotka olivat porukoidensa johtomiehiä, tapasivat toisensa vaikkapa Muurmanskissa jossain rauhanneuvotteluissa ja siksi tunsivat toisensa vielä 30 vuotta myöhemmin.

Entisen pääministerin vierailu Suomessa vuonna 1949 oli huomattava mediatapahtuma: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/09/02/oskari-tokoi-kuolemantuomion-saanut-paaministeri



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti