maanantai 9. joulukuuta 2024

Kiiskiskukkulat

Jatkossodan ajan suosikki laulussa Eldankajärven jää mainitaan Kiskiskukkulat, joka nimitys noille kukkuloille on erheellinen, koska oikeasti kyseessä ovat Kiiskiskukkulat. Otaksun jonkun Kiiskinen-nimisen suvun asuneen joskus noilla main ja siitä nimi näille pienille mäille. Kiiskisiä asui myös kotikylälläni Kärkkäälässä. Kylän teurastajana toimi Aaro Kiiskinen, jota kutsuttiin savolaisittain Kiiskis-Aaroksi. Vaikka hän lopetti kylän siat, hän ei koskaan puhunut niiden taurastamisesta, vaan hän käytti tuosta julmasta toimituksesta ilmaisua "sian peseminen".

Ainakin vuonna 2015 Kiiskis kukkuloiden lähellä saisonut muistotaulu kertoi satunnaiselle matkailijalle sinivalkoisin tulikirjaimin, että " näille puolustuslinjoille pysähtyi saksalaisten fasistijoukkojen hyökkäys 1941-1944". Meistä suomalaisista oli vallan erinomainen asia, että hyökkääjinä pidettiin Venäjän silloisessa historiankirjoituksessa vain saksalaisia fasistijoukkoja eikä suomalaisista puhuta mitään. Pahasti oli Venäjäkin suomettunut siihen aikaan.
 
Ja onhan tuo maininta saksalaisista fasistijoukoista kuitenkin osatotuus sotahistoriasta, koska kyllä siellä jokunen saksalainen fasistijoukkokin käväisi. Todistaahan Eldanka-järven jää-renkutuskin, että on siellä fossit ja sassit ja puomit ja passit  sekä Fritsit ja Maxit, joista viimeisillä tarkoitettiin nimenomaan saksalaisten fasistijoukkojen sotilaita. Päävastuu sotatoimista oli kyllä Suomen armeijalla. Keväällä -44 rintamavastuu sillä suunnalla siirtyi sitten saksalaisille.
 
Tuo laulun Eldanka-järvi oli oikeasti Joutanki-järvi; suomalaiset sekoilivat  siis jälleen kerran kyyristen aakkosten kanssa. Renkutukset fossi tarkoittaa osasto Fossia, joka sai nimensä komentajansa majuri Alfons Järven lempinimestä. Sassi on väännös sairasautoaseman lyhenteestä. Puomit ja passit viittaavat sotapoliisien tarkastuspisteisiin.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti