Maailman historian suurinta maakauppaa, eli Alaskan myyntiä Venäjältä Usa:lle, selvittäessäni aloin ymmärtää, miksi Putinilla on tunne, että muu maailma sortaa venäläisiä. Nimittäin reilussa 150 vuodessa on suuren itäisen naapurimme pinta-ala supistunut peräti noin 8 miljoonaa km² eli melkein Kiinan verran.
Alaskan myyntihetkellä vuonna 1867 oli Venäjän pinta-ala peräti 25 miljoonaa km², sillä valtioon kuuluivat siihen aikaan myös Alaska, Puola ja Suomi. Venäjä ulottui Keski-Euroopasta melkein Pohjois-Amerikan puoliväliin. Vallankumouksen jälkeen muuttui itäinen naapurimme Neuvostoliitoksi, jonka pinta-ala oli sen konkurssihetkellä vielä 22 402 200 km² ja asukasluku peräti 293 047 571.
Nykyinen Venäjä, jota Putin varmaankin mielessään kutsuu tynkä-Venäjäksi, on pinta-alaltaan vain 17 075 400 km², eli se on vieläkin yli kaksi kertaa suurempi kuin maailman pinta-alaltaan toiseksi suurin valtio, mutta asukkaita on vain 145 953 240 kpl, eli se on maailman yhdeksänneksi väkirikkain valtio. Kohtuuttoman harvaan asuttu on siis entinen hyvä itäinen naapurimme ja sen vuoksi on pikkuisen vaikea ymmärtää, että Putin kaipaa lisää elintilaa valtakunnalleen, jonka väkiluku pienenee koko ajan, josta asiasta voi syyttää vodkaa ja Ukrainan armeijaa.
Alaskan kaupan syitä selvittäessäni olen nyt ymmärtänyt, ettei yksinvaltaa maassaan käyttänyt tsaari Aleksanteri II myynyt aluetta bisnesmielessä, vaan sotilaspoliittisin perustein. Hän nimittäin pelkäsi ihan aiheesta Britanniaa, joka oli siihen aikaan sotilaallisesti ylivoimainen Venäjään nähden. Sen asianhan todistaa osuvasti myös Oolanninsota-laulu, joka oli kansakouluni laulunkokeissa poikien suosikki kappale, jossa todetaan, miten "kolmella sadalla laivalla, seilas engelsmanni Suomemme rannoilla" ja aika vapaasti seilasikin, koska Englannin laivatykkien kantama oli paljon pitempi kuin Venäjän rannikkotykkien.
Britannian maailmanvalta olisi voinut helposti Kanadasta käsin valloittaa Alaskan, ja niinpä tsaari päätti välttää häpeän ja myi alueen Usa:lle, joka vastahakoisesti teki ostopäätöksen, vaikka kansa, joka yleensä tietääkin kaiken, vastusti moisen hyödyttömän erämaan hankintaa.
Sillä kertaa kansa oli väärässä, sillä jos Alaskaa ei olisi ostettu, maailmassa olisi tällä hetkellä todennäköisesti vain yksi supervalta, jonka osavaltio Suomikin olisi. Komia ja selkeäpoljentoinen on tuo Oolannin sodasta kertova laulu: https://www.google.com/search?client=firefox-b-e&q=ja+se+oolannin+sota+oli+kauhia#fpstate=ive&vld=cid:4c5f7c98,vid:2-qNl_trDTk,st:0
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti