Koska joulu on rauhan juhla, niin pikkuisen korvaani aina särähtää, kun Suomen Turussa joulurauhan julistus -tapahtuma päätetään verihurmaiseen Porilaisten marssiin, jonka sanoma on, että jos joku tänne Suomeen isiemme maahan yrittää tulla, niin turpaan tulee, että tukka lähtee.
Toisaalta nykyiseen maailmantilanteeseen Porilaisten marssi jossain määrin sopii, koska naapurinamme on hyvin sotaisa ja aggressiivinen valtio. Nimittäin länsinaapurimme Ruotsi on melkein koko tunnetun historiansa ajan sotinut raivoisasti muita kansoja vastaan - tosin viimeiset pari sataa vuotta on ollut vähän rauhallisempaa aikaa naapurimme sotahistoriassa.
Yritin internetistä laskea, montako sotaa Ruotsin on tunnetun historiansa aikana käynyt, mutta sormet ja varpaat eivät riittäneet ja sekosin laskuissani noin 100 sodan kohdalla. Useimmat sotansa Ruotsi on käynyt verivihollisensa Tanskan kanssa, mutta kyllä sotaisat länsinaapurimme ovat mellastaneet hirmuisesti myös Puolassa ja Saksassa.
Tässä yhteydessä on syytä muistaa, että vaikka Suomella on itäisen naapurinsa Venäjän kanssa 1343 kilometriä yhteistä rajaa ja vaikka maiden yhteiskuntajärjestelmät eroavat suuresti toisistaan, niin Suomen ja Venäjän valtiot eivät ole koskaan olleet sodassa keskenään. Siinä asiassa monilla maapallon valtioilla olisi oppimista Suomesta ja Venäjästä.
Alussa mainitsemani Porilaisten marssi on verihurmainen musiikkiesitys, mutta ei se verihurmaisuudessaan kuitenkaan pärjää Ruotsin kansallisrunoilijan Viktor Rydbergin kynästä lähteneelle Ateenalaisten laululle, jossa korostetaan, miten kaunista nuorukaisen on kuolla joukkonsa eessä.
Luulen kuitenkin, että yli 200 rauhan vuotta ovat saaneet ruotsalaiset muuttumaan niin, ettei maassa enää Ateenalaisten laulua harrasteta. Muutenkin ennen niin väkivaltaan taipuvaiset ruotsalaiset ovat rauhoittuneet siinä määrin, että kun israelilainen sotilaspsykologi kävi tutkimassa Ruotsin asevelvollisia, niin hän päätyi siihen lopputulemaan, että näiltä puuttuu täysin sodankäynnissä tarvittava aggressiivisuus.
Lopuksi täytyy todeta, että Ateenalaisten laulun sanoittaja Viktor Rydberg ilmeisesti rauhoittui myöhemmin, koska hän on sepittänyt runon Tonttu. Se on sävelletty ja minusta se on joululauluista levollisin ja kaunein. Rydbergin tontut eivät liity vain jouluun, vaan he ovat olennainen osa yhteiskuntaa muinakin aikoina valvoessaan sitä, että ihmiset voivat nukkua kaikessa rauhassa.
Hiljennymme viettämään joulua kuuntelemalla Viktor Rydebergin Tonttua https://www.youtube.com/watch?v=7VDckHzvlaE.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti