maanantai 30. joulukuuta 2024

Alaskan hinta

Minä sitten niin tykkään numeroista ja niiden pyörittelystä. Tsaari Aleksanteri II myi Suomen nälkävuonna 1867 Alaskan Usa:lle 7,2 miljoonan dollarin hintaan, joka vastaa nykyajan pienehköä loton päävoittoa. Mutta tietysti rahan arvo on kovasti muuttunut reilussa 150 vuodessa ja vaikuttaa siltä, että nykyrahassa kauppasumma oli sentään noin 180 miljoonaa taalaa, josta voisi päätellä, että koripalloilija Lauri Markkanen pystyisi ostamaan nykyään Alaskan, jos se olisi myynnissä entiseen hintaan.

Toisaalta itse en alkuunkaan ymmärrä, miten taloustieteilijät mittaavat rahan arvon muutoksia, sillä pillilupiaskini kansi kertoo, että vuonna 1867 amerikkalaisten kotitalouksien tärkeä tarvekalu Colt-revolveri maksoi noin 15 taalaa, josta voi laskea, että Alaskan hinnalla olisi voinut ostaa noin 600.000 Colttia. Nykyään revolveri näyttää maksavan noin 500 €, joten 600.000 sellaisen pyssyn arvo olisi noin 300 miljoonaa taalaa. 

Halvalla siis Aleksanteri II myi Alaskan, sillä hehtaarihinnaksi näyttää tulevan vain pari euroa. Huono Lapin tundran metsäkin näyttää sentään maksavan noin 1.000 euroa hehtaarilta ja luulisi, että Alaskan metsät ovat kasvultaan samaa luokkaa ja muitakin luonnonrikkauksia osavaltiosta löytyy, kunhan vain vaivautuu vähän etsimään.

Minä, joka en alkuunkaan hallitse omaa rahankäyttöäni, olen mielestäni hyvä hoitamaan raha-asioita kansantalouksien mittakaavassa. Niinpä annan Trumpille hyvän neuvon, mikäli hän sattuu tämän lukemaan. Nimittäin Usa:n valtion velka on käsittämättömän suuri, eli noin 36.000 miljardia taalaa, joka tekee 100.000 taalaa jokaista amerikkalaista kohti. 

Tuosta hirmuisesta valtion velasta amerikkalaiset voisivat selvitä, mikäli he myisivät Alaskan hintaan 2.000 taalaa hehtaarilta. Luulen, että kiinalaiset olisivat valmiit kauppoihin, vaikka lisävelkaa ottamalla, koska heitä ei rahan lainaaminen näytä yhtään pelottavan, sillä Kiinan valtion velka on 300 % bkt:sta, kun yhdysvaltalaisilla se on muistaakseni 150 % ja Eu-valtioilla 70 %.

Tässä mielenkiintoinen juttu siitä, kun Alaskasta edellisen kerran käytiin kauppaa: https://www.hs.fi/maailma/art-2000005275791.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti