Mielenkiintoisia ovat vanhat valokuvat. Alla olevasta Iltasanomien jutusta löytyy noin 120 vuotta vanha valokuva sahatyömies Hugo Salmelasta ja hänen kahdesta ammattikollegastaan ja vaikka Suomi oli siihen aikaan köyhä maa ja myös sahatyömiehet köyhiä, niin tuossa kuvassa kaverukset ovat vähintään yhtä tyylikkäitä kuin nykyajan ministerit.
Hugo Salmela sai surmansa sotatapaturmassa, kun Tampereen punaisten päämajassa räjähti kokonainen käsikranaattilaatikko. Epäilen, että paikalla olleet piiritetyn kaupungin punapäälliköt tiesivät, ettei heillä ollut montaa elonpäivää jäljellä ja joku päälliköistä käsitteli käsikranaattia itsetuhoisesti.
Hugo Salmelan vaimo ja lapset pakenivat sodan jälkimainingeissa Pietariin, jossa vaimo ja kaksi lasta kuolivat pakolaisleirin kurjuuteen. Sen sijaan Salmelan poika Taisto selvisi takaisin Suomeen, jossa punapäällikköisän suojeluskunnan riveissä haavoittunut veli otti pojan kasvatikseen Parikkalaan. Ja hyvin kasvattikin, koska Taisto opiskeli merkonomiksi ja perusti Lahteen autokaupan.
Hän menestyi myös urheilijana, koska voitti Rantasalmella pitäjän mestaruuden yleisurheilun kolmiottelussa tuloksilla, joihin itse en ehkä olisi pystynyt. Taisto peri varmaankin isänsä sotilaalliset kyvyt, koska Suomen armeija koulutti tämän punapäällikön pojan upseeriksi. Autokauppayrittäjä Taisto Salmela kuoli sairauteen kohtuuttoman nuorena.
Sen sijaan Hugon suojeluskuntalainen veli Akseli eli peräti 90-vuotiaaksi ja kuoli vuonna 1990 Kuopion maalaiskunnassa. Sukutaustastaan huolimatta Akseliin varmaankin luotettiin suojeluskuntapiireissä, koska jatkosodan jälkeen hän sai vankilatuomion asekätkennästä. Ilmeisesti Akseli ei mainostanut olevansa Hugo Salmelan veli, koska ainakaan lehdissä en muista hänestä olleen koskaan juttua. Olisihan se jäänyt mieleeni, jos vaikka Hymy-lehti olisi paljastanut, että kuuluisan punapäällikön veli oli mukana asekätkennässä.
Hugo Salmelan sisko Edith kouluttautui sairaanhoitajaksi ja toimi Parikkalan kunnansairaalan ylihoitajana. Hän avioitui Parikkalan kunnan rahastonhoitajan kanssa. Hän kuoli vuonna 1984 ja tiedä vaikka olisin ehtinyt hänet nähdä, koska jo siihen aikaan liikuskelin sillä suunnalla. Ilmeisesti Edith ei mainostanut kyläläisille olevansa kuuluisan Hugo Salmelan sisar, koska varmaan joku olisi minullekin tuon asian kertonut.
https://www.is.fi/tampereen-seutu/art-2000011088952.html
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti