keskiviikko 23. huhtikuuta 2025

Kuopion läänissä teitä ei suolata

Koska hermoni eivät kestäneet kuunnella loppuun asti Kalpan peliä, siirryin katselemaan telkkarista Kuopion emerituspiispa Wille Riekkistä ohjelmassa Itse asiassa kuultuna enkä turhaan, koska vaikka Telluksen tilanne on katastrofaalinen, jouduin päästämään vallan selkäkeikkanaurun.

Wille nimittäin kertoi, että siihen aikaan kun läänejä ja TVH vielä olivat olemassa, oli Hankasalmen rajalla TVH:n pystyttämä läpimitoiltaan 3 X 5 metriä oleva plakaatti, jossa koiran kokoisin kirjaimin Savon puolelle siirtyvälle tulijalle luvattiin, että "KUOPION LÄÄNISSÄ TEITÄ EI SUOLATA". Tuo on sen verran moniselitteinen sanoma, että se kelpaisi vallan Fingerpori-sarjakuvaan. 

Edellä kerrotusta tulee mieleeni, että ennen Suonenjoelle saapuvat toivotettiin tervetulleeksi kyltillä, jossa luki ihan kaunistelematon asia: "SUONENJOKI HYVÄ PAIKKA YRITTÄÄ ELÄÄ". Tuon lauseen selittänee se, että joku koiranleuka oli raaputtanut tekstistä pois tärkeän JA-sanan. Fingerpori-sarjakuva on muuten hyödyntänyt tuota alunperin suonenjokelaista toivotusta, vaikkakin sarjakuvassa mainostettiin Fingerporin kaupunkia.

Siunatuksi lopuksi en malta olla kertomatta, että ennen seurasin entisen asuinkaupunkini Heinolan tapahtumia Etelä-Suomen Sanomista ja yhdestä vuosien takaisesta lehden numerosta tietenkin ensiksi silmään pistivät ne tyypilliset Heinolan uutiset, elikkä ”Puukko heilui Heinolan yössä”, ”Miestä lyötiin puukolla ryyppyporukassa Heinolassa” ja ”Mies hukkasi vaimonsa marjametsään Heinolassa”, mutta löytyi lööpeistä mieltä ylentävä ja sielua kohottava juttu.

Elikkä joku viherpeukalo oli istutellut kuvasta päätellen todella näyttäviä koristekasveja kaupungin yleisille paikoille. Mm. Heinolan kaupungintalon takapihalle, poliisitalon etupihalle ja mikä hellyttävintä ”Tervetuloa Heinolaan”-kukkaistutukseen oli kylvetty kannabista. Se näytti kasvavan ja menestyvän tässä ilmastoltaan suopeassa pikkukaupungissa vallan mainiosti. 4H-toiminta, joka ennen tunnettiin lähinnä maaseudun maatalouskerhotoimintana, oli ainakin siihen aikaan viriämässä Itä-Hämeen Helmessäkin.

Wille Riekkistä kannattaa kuunnella tästä linkistä: https://areena.yle.fi/1-72615328

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti