Moni asia mietityttää ja surettaa minua ja nyt minua erityisesti mietityttää ja surettaa Vanki numero I:n kohtalo. Pääsin vuosituhannen alkupuolella käymään Käkisalmen linnassa ja siellä opas kertoi Vanki numero I:n surullisen tarinan. Alkuperäiseltä nimeltään kyseinen vanki oli oppaan mukaan tsaari Iivana VI, joka nousi maailman suurimman valtion Venäjän hallitsijaksi kahden kuukauden ikäisenä, mutta joka syrjäytettiin vallankaappauksessa vuotta myöhemmin ja suljettiin tyrmään.
Vallankaappauksessa jälkeen valtaan nousi Iivanan isoäidin serkku Elisabet, josta ei jostain syystä tullut Elisabet Suurta, vaikka hän olikin 180-senttinen huljakka nainen. Sen sijaan Elisabetin jälkeen keisarinnaksi edennyt 157-senttinen Katariina sai hallitsijanimekseen Katariina Suuri. Historiankirjoitus pitää Katariina Suurta hyvänä hallitsijana, mutta tässä yhteydessä kannattaa kuitenkin muistaa, että valtaan päästäkseen hänen oli murhautettava Elisabetin jälkeen tsaariksi noussut aviomiehensä Pietari III.
Tosin kansalle kerrottiin virallisesti, että 34-vuotias Pietari III oli kuollut yllättäen kouristeleviin peräpukamiin, vaikkakin tämä kuoli yllättäen juorujen mukaan siihen, että aviovaimonsa rakastaja Orlov hakkasi tsaaria ns. tilapäisastalona käyttämällään tuhkakupilla päähän.
Koska Katariina Suuri pelkäsi myös entisen vauvatsaari Iivana VI:n paluuta valtaan, jouduttiin myös hänet murhaamaan. Käkisalmen linnan opas kertoi, että entistä vauvatsaaria, josta käytettiin nimeä Vanki nro I, olisi säilytetty Käkisalmen linnassa. Virallinen historiankirjoitus kertoo kuitenkin, että vauvatsaarin loppusijoituspaikka olisikin ollut lähellä Pietaria sijaitseva Pähkinälinna. Siellä hän vietti kylmässä sellissä koko elämänsä, joka ei sitten kuitenkaan muodostunut pitkäksi, koska hänet tapettiin 24 vuoden kypsässä iässä.
Keisarinnan käskyä noudattaneet vartijat huolehtivat vuonna 1764 vauvatsaarin murhan käytännön järjestelyistä. Toinen kahdesta vartijasta pisti häntä ensiksi miekalla lonkkaan ja käteen, nuiji sitten miekan katkettua hänen päätään ja ylävartaloaan puisella penkillä ja survaisi lopulta toisen vartijan miekan selän kautta sydämeen. Eli julmaa oli poliittinen elämä Venäjällä silloinkin.
Kävin alkutalvesta Heinolaan perustetussa Käkisalmi-museossa saadakseni lisätietoa lapsitsaarin tapauksesta, mutta museon väki ei ollut tietoinen asiasta. Minua nimittäin mietityttää se, että jospa lapsitsaaria ei murhattukaan, sillä Käkisalmen virallinen historian kirja kertoo, että vuonna 1803 silloinen tsaari Aleksanteri I, joka muuten ilmeisesti murhasi isänsä tsaari Paavali I:n, vieraili Käkisalmen linnassa tapaamassa tuntemattomaksi jäänyttä vankia, jota kutsuttiin Nimettömäksi. Nimetön saattoi ihan hyvin ollakin Vanki nro I.
Hyvin on säilynyt ainakin 600 vuotta vanha Käkisalmen linna, joka lienee Karjalan vanhin rakennus:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti