Yön yli nukuttuani olen tullut lopputulemaan, että vahvoilla valtaoikeuksilla varustetusta presidentistä voi olla paljon harmia. Mielestäni presidentti voisi ihan hyvin olla samanlainen vallaton seremoniamestari kuin Ruotsin kuningas, mutta vahvoja valtaoikeuksia ei pitäisi kehittyneessä demokratiassa yhdelle ihmiselle antaa.
Jos ylintä valtaa käyttää yksi ihminen, niin häneen on vaikkapa suurvaltavihollisen helppo vaikuttaa lahjonnalla, uhkauksilla ja kiristyksellä tai jopa murhalla uhkaamisella. Yksinvaltias voi myös seota vaikkapa vanhuuden vuoksi, jolloin hänen vaihtamisensa on vaikeaa.
Sen sijaan eduskunnan valitseman pääministerin eduskunta voi tarvittaessa vaihtaa toiseen, mikäli aihetta ilmenee. 200 kansanedustajaan on vaikea vaikuttaa lahjonnalla, uhkauksilla tai kiristyksellä eikä 200 kansanedustajan yhtäaikainen sekoaminenkaan ole todennäköistä. Myös heidän kaikkien yhtäaikainen murhaaminenkin on haasteellinen tehtävä ja vaikka se onnistuisikin, löytyisi murhatuille heti varahenkilöt.
Viime kesänä minulla oli tilaisuus jututtaa sveitsiläistä pariskuntaa ja ihmettelin heille sitä, että en ole koskaan kuullut puhuttavan Sveitsin pääministeristä tai presidentistä, mutta siitä huolimatta Sveisti näyttää ainakin jotenkin selviävän tässä pahassa maailmassa. Sveitsiläispariskunta kertoi, ettei maassa ole pääministeriä, mutta jonkinlainen presidentti siellä on, mutta hänen nimeään he eivät muistaneet, koska presidentti vaihtuu joka vuosi.
Tarkistin Wikipediasta Sveitsin presidenttitilanteen ja selvisi, että "Sveitsin valaliiton presidentti eli Sveitsin liittopresidentti on maan toimeenpanovaltaa käyttävän seitsemänjäsenisen liittoneuvoston johtaja. Sveitsin liittokokous valitsee vuosittain liittopresidentin, joka johtaa liittoneuvoston kokouksia ja hoitaa edustustehtäviä. Liittopresidentillä on juridisesti samat oikeudet ja velvoitteet kuin muilla kuudella liittoneuvoston jäsenellä. Perinteisesti tehtävään valitaan liittoneuvoston jäsen ikäjärjestyksessä, ja edellisen vuoden varapresidentistä tulee seuraavan vuoden liittopresidentti. Liittopresidentti ei ole Sveitsin valtionpäämies, vaan koko liittoneuvosto muodostaa kollektiivisen valtionpäämiehen roolin".
Lisätietoa Sveitsin poliittisesta järjestelmästä löytyy tästä linkistä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Sveitsin_liittopresidentti
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti