keskiviikko 9. heinäkuuta 2025

Suonenjoki maamme korkeakulttuurin historiassa

Olen kuvitellut, että Suonenjoki on niittänyt mainetta ainoastaan urheilu- ja viihdekulttuurin saroilla, mutta väärässä olen ollut tässäkin asiassa. Väärässä olemiseni paljastui, kun lukaisin juuri Noora Vaaralan todella mielenkiintoisen taiteilija Reidar Särestöniemen elämänkerran nimeltään Sarviini puhkeaa lehti ja siitä paljastui, että kyllä mansikkainen asuinkaupunkinikin liittyy elimellisenä osana maamme korkeakulttuurin historiaan.

Reidarin sarviin puhkesi kirjan otsikossakin mainittu lehti sen jälkeen, kun hän rakastui palavasti rautalampilaiseen runoilija Yrjö Kaijärveen, joka oli niin ansioitunut runoilija, että hänet palkittiin vallan valtion kirjallisuuspalkinnolla ja Pro Finlandia-mitalilla. Särestöniemen ja Kivijärven suhde liittyy sikäli Suonenjoen ja Suomen korkeakulttuuriseen historiaan, että Kaijärvi joutui postittamaan Reidarille lähettämiään rakkauskirjeitä Suonejoelta, jotta miesten välinen suhde pysyisi salassa. 

Miesten välinen suhde piti 1960-luvulla pitää piilossa, koska homous oli siihen aikaan ankarasti vankeudella rangaistava rikos. Tosin jonkin verran maamme silloinen rikoslaki oli jo lipsunut jumalattomaan suuntaan, koska Raamatussahan homostelusta määrätään miehille armotta kuolemantuomio.

Muistelen, ettei Iso Kirja ota kantaa naisten väliseen homosteluun, mutta kiellettyähän sellainenkin oli aikoinaan Suomen laissa; ainakin 1950-luvulla Vehmersalmen Myrttilaakson eräänlaisessa nunnaluostarissa tuomittiin nunnia lesboilusta vankeuteen, ja yhteisön johtaja Tekla Holopainen istui asian vuoksi linnassa peräti kaksi vuotta, vaikka olikin ensikertalainen rikoksentekijä. Nykyään pitäisi varmaankin ensikertalaisen ainakin mies tappaa, jotta hän istuisi pitemmän tuomion.

Tuo Myrttilaakson kristillinen yhteisö muuten liittyy sikäli Suonenjoenkin historiaan, että se oli eräässä vaiheessa tärkeä osa maamme johtavan tyylihuonekalutehdas Kutvosen tuotantoketjua, sillä Vehmersalmella valmistettiin laadukkaita huonekalun osia Suonenjoelle erään entisen saksalaisen hipin johdolla.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Yrj%C3%B6_Kaij%C3%A4rvi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti