keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Halakometässä ahavoetuneet
09.06.2014, 17:47
 
Kyllä ei ollut mieleni hyvä, kun kävelin eilen Keskuskentältä. Kups kyllä voitti Marianhaminan 4-0, mutta mielestäni kotijoukkueen olisi pitänyt niistä paikoista latoa ainakin kymmenen maalia. Tai ainakin seitsemän, jolloin olisi rikottu edellinen maaliennätys noin viiden vuoden takaa TPV:a vastaan. Tärkeintähän ei ole voitto, vaan vastustajan totaalinen nöyryyttäminen.
 
Kupsin peli on alkanut kulkea sen jälkeen, kun neljän tappio pelin jälkeen vaihdettiin sekä valmentaja että joukkue. Seitsemästä viime pelistä on tullut 14 pistettä, elikkä jos tahti olisi ollut sama kauden alusta lähtien, niin Hjk:n mestaruus ei olisi ollenkaan kirkossa kuulutettu, kuten se nyt on.
 
Varsinkin uudet savolaisvahvistukset ovat ilmiömäisen hyviä. Luultavasti nämä Afrikan bambumajoista noin tonnilla kuussa ostetut atleettiset nuoret miehet veisivät Suomen heittämällä MM-kisojen lopputurnaukseen, jos Suomen kansalaisuuden saamisen esteitä hieman höllennettäisiin.
 
Itse kutsun salaa mielessäni näitä tummahipiäisitä nuorukaisia keväthangilla halakometässä ahavoetuneiksi pojiksi ilman rasismin häivääkään. Nimitys ei ole minun, vaan noin 40 vuotta sitten sen kehitti kirjailija Heikki Turunen ravintola Kosmoksessa, jossa hän törmäsi tiettävästi elämänsä ensimmäiseen tummaihoiseen ja sanoi hänelle ystävällisesti, että "kah! Halkometässä ahavoetunut poeka", johon poeka vastasi edelleenkin leveällä itämurteella ystävällisesti, että "haesta v----u".
 
Olen elämässäni taistellut monilla jalkapallokentillä, mutta samanlaista vastustajan totaalista nöyryyttämistä harhautuksen muodossa en ole nähnyt kuin Kups-Mifk-ottelussa, kun kosovolaistaustainen ruotsalainen jallitti harhautuksellaan vastustajan puolustajaa. Katsokaa varsinkin tämän videon kohta 4min8sek.

Vanha sarjajyrä
09.06.2014, 17:46
 
Muistaakseni jo Sanassa sanotaan, että vanhuus ei tule yksin. Eilen minun olisi pitänyt kesähelteellä seurata kolme potkupallopeliin, mutta ikämiehen voimat riittivät vain kahteen. Illan myöhäisottelu Kuopion ja Marianhaminan naisjoukkueiden välillä oli voimilleni jo liikaa, vaikka nimen omaan juuri silloin neuvojani ja ohjeistustani olisi kipeästi tarvittu kentän laidalla. Kuopion naiset ylsivät vain tasapeliin. A-junnujan ja Kufun miesten pelit kuopiolaiset voittivat, koska ottivat neuvoistani vaarit.
 
Nyt alkaa jo ensi talvi ja kesä pelottamaan. Nimittäin talvella Kuopiolla on joukkue sekä jääkiekon että lentopallon ylimmällä sarjatasolla. Kesällä sitten on todennäköisesti kuopiolaisilla sekä jalka- että pesäpallossa joukkueet ylimmällä tasolla. Pahin tilanne on sitten syksyn ja kevään rospuuttokaudella, jolloin kaikkia neljää palloilumuotoa harrastetaan samaan aikaan. Muutama vuosi sitten oli samanlainen tilanne ja silloin samana lauantaina kävin katsomassa jalkapallo-, pesäpallo- ja jääkiekko-ottelun. Liputkin maksoivat paljon ja laskin silloin, että juopottelu olisi paljon halvempi ja vähemmän stressaava harrastus.
 
En ole uskaltanut edes katsoa vesi- ja uppopallojen sarjatilannetta. Luulisin, että sielläkin tarvittaisiin kipeästi neuvojani ja ohjeitani. Ainakin ennen Kuopiolaiset hallitsivat varsinkin uppopallosarjaa. Sen olen Mullikasta lukenut, että sählyn ja amerikkalaisen jalkapallon osalta Kuopiossa ollaan vielä lastenkengissä, sillä mestaruussarjaan pääsystä vastaan haaveillaan.
 
On suuri onni, etteivät lyhytkasvuiset savolaisnuorukaiset tule koskaan menestymään koripallossa. Siihen lajiin eivät Kuopion talousalueen resurssit enää riittäisi.
 

Tiukka vääntö
07.06.2014, 18:48
 
Harvinaisen kiihkeitä piirteitä sai II-divisioonan jalkapallo-ottelu Kuopion Kufun ja Mikkelin Palloilijoiden välillä, jonka kuopiolaiset voittivat 1 - 0 tiukan väännön jälkeen. Ottelun loputtua näyttivät eräät testosteronidementiaa sairastavat joukkueiden kannattajat vallan tönivän toisiaan, joka ei ole Suomessa tavallista. 
 
Uskoakseni henkilövahingoilta kuitenkin vältyttiin; tosin en jäänyt seuraamaan tilanteen kehittymistä, koska vaikka nämä hampaat eivät ole hyvät, mutta ovathan nämä kuitenkin omat, joten kyllä minä ne pitäisin. Ihan tuli mieleen aika, jolloin jääkiekossa Kalpa ja Jukurit kamppailivat Divarin voitosta ja erään pelin jälkeen kuopiolainen ravivalmentaja kävi tinttaamassa mikkeliläisten valmentajaa, joka saattoi ihan hyvin olla itse Risto Dufva, turpaan.
 
Joku itsensä pöhköksi lukenut sosiologi voisi tehdä väitöskirjan palloiluväkivallasta. Minulla on nimittäin teoria, että kun esimerkiksi huomenna ylimmän sarjatason pelissä Kupsin turkulaisen valmentajan johtamat afrikkalaispelaajat yhdellä virolaisella vahvistettuna kohtaavat Marianhaminan vastaavan kaltaisen ulkomaalaispelaajajoukkueen, katsomossa ei ole niin paljon tuntehen paloa ja alhaista mieltä kuin silloin, kun naapurikaupungin omat oikeat kasvatit kohtaavat aidot kuopiolaisnuorukaiset paljon alemmalla sarjatasolla.
 
Asia lienee selitys sille ilmiölle, että nykyään pesäpallo-ottelut keräävät enemmän yleisöä kuin jalkapallopelit. En ole rasisti, mutta olen sitä mieltä, että ulkomaalaiskiintiöt olisi palautettava maamme palloilusarjoihin.

Alapään Koitto
06.06.2014, 17:37
 
Vaikka olen kuvitellut tietäväni urheilusta joltisenkin paljon, niin eilen jouduin paljastamaan, etten tiennyt edes sitä, ettei teinityttöjen jalkapallojoukkue Siklu ollutkaan Siikalatvasta vaan Pohjois-Savosta.
 
Tänään joudun paljastamaan sen, että en ole tiennyt maineikkaan eteläpohjalaisen urheiluseuran Nurmon Jymyn historiaa, ennen kuin luin kevään kehutun kirjauutuuden He antoivat kaikkensa. Kirja paljasti minulle säälimättömästi Nurmon Jymyn taustat.
 
Elikkä Nurmon Jymy perustettiin 1925, jolloin Alapään Koitto ja Ylipään Kaverit yhdistyivät. Mielestäni Alapään Koitto-nimi olisi pitänyt säilyttää. Alapään Koitto olisi mitä sopivin painiseuran, varsinkin vapaapainiseuran, nimi. Ja painihan on Nurmon pääurheilumuoto.
 
Alapään Koitto on siis lakannut olemasta, mutta vanhana Martta-aktiivina tiedän, että vaikka Alapään kylässä on urheiluseura lakkautettu, niin kotitalousseura jatkaa,  sillä siellä toimii Alapään Martat-niminen yhdistys. Alapään Martoilla oli tapana järjestää juhannuksena juhannussalon nostattamistilaisuus, joka tilaisuus jotenkin sopii hyvin Alapään Martoille.
 
Jotenkin tuntuu siltä, että olen aina aliarvioinut eteläpohjalaisten huumorintajun. Toisaalta voi myös olla, ettei eteläpohjalaisilla ole huumorintajua lainkaan.

Siklu
05.06.2014, 19:22
 
Vaan olipa jännittävä jalkapallo-ottelu öylönnä. Olin pitkään sadetakkiin sonnustautuneena seuraamassa kentän laidalla, kun Kuopion Pallokissojen teinitytöt kohtasivat Siklun lohkon kärkikamppailussa. Teinityttöjen isät ja äidit tarkkailivat minua mietteliään näköisinä.
 
Minä, joka mielestäni tiedän joltisenkin paljon urheilusta, olen otaksunut, että Siklu tarkoittaa Siikalatvan urheilijoita, mutta ei se tarkoitakaan sitä, vaan kyseessä on Siilinjärven Palloseuran ja Iisalmelaisen Kubi -36:n yhteisjoukkue.
 
Peli oli kiihkeä ja tapahtumarikas. Siklulaiset olivat parempi joukkue, mutta Pallokissojen maalivahti, jolla on hyvä maalivahdin sukunimi Sulku, ratkaisi 2-1 voiton kuopiolaisille. Vaikka teinityttöjen potkutekniikassa onkin vielä puutteita, näin kuitenkin kauden komeimman maalin. Kuopiolaisneitonen pääsi ilmeisesti pikku pompusta laukaisemaan nilkalla kunnolla ja pallo liiteli 25 metristä tarkasti yläkulmaan ja se oli ottelun voittomaali.
 
Minulla on tunne, että Siilinjärvi ja Iisalmi voittavat tänä kesänä ensimmäisen jalkapalloilun Suomen mestaruutensa. Kuopion teinitytöt voittivat mestaruuden viime vuonna, mutta tänä kesänä ei taida fyysisyys riittää.
 
 
 
Mehtäsika
04.06.2014, 20:04
 
Loman vaikuttavin luontokokemus oli se, että törmäsin Kärkkäälässä yöeläimenä pidettyyn metsäsikaan eli mäyrään keskellä kirkasta päivää. Oli harvinaisen huonojalkainen otus ja olisin juossut sen kiinni. Ihmettelen, miten niin hidas eläin selviää luonnossa, jossa nopeat syövät hitaat.
 
En ole ennen nähnytkään tätä tuuheahäntäistä ystäväämme elävänä luonnossa. Sen sijaan olen nähnyt niitä kuolleena tienpenkoilla sitäkin enemmän. Mäyrä oli ennen yöeläin ja minä nuhteettomana herrasmiehenä en ole sattunut olemaan sen kanssa yhtä aikaa liikenteessä.
 
Muistanpa, että tätini Helmi kertoi pelänneensä noin sata vuotta sitten viiden kilometrin koulumatkaa synkän korven läpi kulkiessaan metsäsikoja, vaikka luulisi, että muitakin pelonaiheita olisi ollut. Tätini pelko johtui siitä, että metsäsika oli yrittänyt käydä hänen enonsa Kallen kimppuun.
 
Tämä päällekarkausyritys tapahtui sen jälkeen, kun Kalle oli alkanut seipäällä mätkimään tätä luontokappaletta. Kallen ikäluokan miehillä oli aika selkeä näkemys siitä, miten tuollaisia eläimiä, jotka eivät ole hyötyeläimiä, pitää kohdella.

Uutistarjontaa
03.06.2014, 18:16
 
Reiluun viikkoon en pystynyt lomailun vuoksi seuraamaan kunnolla mediaa, mutta siitä huolimatta pysyin hyvin selvillä, mitä olennaista maailmalla tapahtuu. Kioskin seinästä voi lukea kaiken olennaisen maailmanmenosta.
 
Elikkä Keski-Euroopassa riehuva sisällissota ei ole kovin tärkeä uutinen, mutta se, että entinen mestariuimari, joka nykyään näyttää olevan aika hyvässä ajolihassa, kertoo olleensa100 %:n uskollinen parisuhteessaan. Se oli viikon merkittävin uutinen valtakunnnan näkövinkkelistä.
 
Paikallisesti merkittävin uutinen Uukuniemen näkövinkkelistä oli se, että eräs entinen kansanedustaja on toivottavasti vihdoinkin löytänyt sen oikean. Hän on kihlautunut naisen kanssa. Mainittakoon, että vahvasti uukuniemeläistaustainen kunnanjohtaja, joka on kovaa keihässukua, onnistui saattamaan jokunen vuosi sitten kyseisen naiskansanedustajan raskaaksi. Se on kova temppu, johon eivät pystyneet ex-pääministeri eikä jykeväleukainen liikemies.
 
Suonenjoen näkövinkkelistä oli merkittävää se, että Iso-Valtin pojanpoika, se huippujuristi, on leijaillut uuden blondin tykö. Eikä saman suonenjokelaisen romanisuvun nuori edustaja jäänyt serkkuaan pahemmaksi, vaan onnistui saattelemaan ymmärtääkseni Tanssii tähtien kanssa-ohjelmassa raskaaksi entisen pikajuoksijattaren. Ilmeisesti he tanssivat liian pitkään ns. hitaita eivätkä olleet varovaisia.
 
Pitkäaikainen unelmani on siis toteutumassa. Uudella Mantereella on sikäläiset tummat pantu juoksemaan menestyksellä pikamatkoja ja niinpä olen pohtinut sitä, että nousisiko maamme sprinttereiden taso, jos rennon rivakoita romaninuorukaisia ohjattaisiin lajin pariin ja nyt on varttumassa lahjakas tumma sprintterin alku, josta vielä ehkä kuullaan.

Kekko eli jättiläinen tai viinaleili
02.06.2014, 18:39
 
Matti Kuusen elämänkerrasta saattoi löytyä selitys presidentti Kekkosen koville lauluhaluille.
 
Nimittäin ennen vuoden -56 presidetinvaaleja peli oli kovaa ja Kekkosestakin leviteltiin kaikenlaisia juttuja, joiden uskottiin vähentävän hänen suosiotaan. Yleisesti mm. tiedettiin, että Kekkonen olisi toisen kovan urheilumiehen Kalle Kaiharin kanssa leikkinyt puukkohippasta ryyppyillan päätteeksi; erään version mukaan taustalla olisi ollut eriävä näkemys naisen kunniasta.
 
Kekkosen kaveri kansatieteiljä Kustaa Vilkuna sen sijaan kehitti Kekkoselle myyttisen alkuperän, jonka mukaan Kekko tarkoitti alunperin jättiläistä, joka asettelee ympyriäisiä kiviä vuorten kukkuloille. Kainuun Sanomien Kukkos-Jussi Suonenjoen Rieponlahdesta tyytyi henkilökultin luomisessa kohtuuteen, hän korosti ainoastaan tulevan presidentin alkuperää savupirtin poikana - tosin se asia vaati, että Kekkosen syntymäkodin valokuvasta piti poistaa savupiippu.
 
Matti Kuusi innostui myös tutkimaan Kekkosen taustoja ja totesi, että alunperin Kekko tarkoitti Raumalla viinakekkoa eli viinaleiliä. Kuusi myös muistutti, että sana tunnetaan yleisemminkin maassamme nimityksen viinakekkuli yhteydessä. Tiettävästi tämän kannanoton jälkeen kansatieteilijä Kustaa Vilkuna ei pitkään aikaan tervehtinyt kansatietelijä Matti Kuusta.

Barrikadimarssi
01.06.2014, 16:43
 
Samoihin aikoihin 80-luvulla kun Vihannes Jorolainen julkaisi ensilevynsä, julkaisi myös maamme eduskunta epävirallisen parlamentaarisen vappulevyn, joka asia ilmeisesti tehtiin huumoria tavoitellen. Tuotakin kulttuuriaarretta olen turhaan etsiskellyt.
 
Tietooni on saatettu, että varsinkin Kokoomuksen silloisen puheenjohtajan Ilkka Suomisen versio Barrikadimarssista, joka on aiemmin opittu tuntemaan körttipastori Korhosen Kaisa tyttären laulamana, on hyvin vaikuttava. Koska Kaisa Korhosen versiota kyseisestä piiristä en tähän hätään löydä, joudutte kuuntelemaan Åttopoikien esitystä, josta parhaiten erottuu Nokian entisen johtajan Kalle Isokallion heleä baritoni.
 http://m.youtube.com/watch?v=HayltOnuBOM
 
Sen lisäksi, että siviilissä puunjalostuskapitalistina toiminut Ilkka Suominen omaa hyvän huumorintajun, on hän ilmeisesti myös hyvin viisas mies. Hänen paperitehtaansa tuotti nimittäin naisten terveyssiteitä ja lastenvaippoja. Se on viisas ratkaisu, koska jommat kummat menevät aina kaupaksi suhdanteista riippumatta.

Kekkonen ja Kotkan ruusu
31.05.2014, 17:51
 
YouTubesta löytyy kaikenlaista, mutta enpä löytänyt presidentti Urho Kekkosen esittämää Kotkan Ruusua. Muidenkin keskustalaisten voimamiesten tapaan Kekkonen oli innokas laulaja, joskaan hän ei taidoillaan yltänyt Virolaisen tai Väyrysen tasolle.
 
Jossain telkkarin tekemässä Kekkos-dokumentissa päähenkilö itse innostui laulamaan suosikkikappalettaan Kotkan ruusua. Sävel meni ihan oikein, mutta sanojen muistamisessa oli hieman ongelmia. Saattoi olla, että kalkkeutumisella oli jo osuutta asiassa, vaikka kansa ei sitä silloin ymmärtänyt.
 
Muistan, että tasavallan presidentti yritti saada seurueensa muitakin jäseniä, jotka olivat maamme liike-elämän vaikuttajia, innostumaan Kotkan ruususta, mutta huonolla menestyksellä. Joku takarivin römeä-ääninen kapitalisti vain ilmoitti, ettei me näin vähillä viinoilla lauleta. 
 
Kekkosen aikaan, jolloin jonkinlainen rento jätkämäisyys oli vallalla valtion hallinnossa, saattoi noin sanoa. Epäilen, ettei sellainen olisi enää Kekkosen seuraajien aikaan ollut mahdollista. Ehkä Tarja Halonen olisi tuollaisen lausahduksen saattanut hyväksyä.
 
 
 
Sankaritenori
30.05.2014, 19:23
 
Vaikka Paavo Väyrynen laulaa vaalivideollaan hyvin ja varsinkin selkeästi, ei hän pärjää tässäkään asiassa kovalle kilpakumppanilleen Johannes Virolaiselle. Virolainen on jopa levyttänyt laulutaiteilija. Joskus 80-luvulla hän julkaisi Vain pieni kansanlaulu-nimisen CD-levyn, jolla hän esitti isänmaallisia ja hengellisiä lauluja niin syvällä tunteella, että on pidettävä pelkkänä sattumana sitä, ettei miestä pyydetty Keski-Euroopan rahalavoille sankaritenorin rooleihin.
 
Siihen rooliin hänellä olisi ollut myös hyvät fyysilliset edellytykset; olihan Virolainen nuoruudessaan lupaava huippu-urheilija eli Salpausselällä kunnostautunut kilpahiihtäjä, vaikka hän korostikin sitä, että hiihto oli ollut hänelle pelkkä harrastus, toisin kuin Suomen pankin johtajalle Harri Holkerille, jonka tiedettiin käyttävän jopa vapaa-aikaansa hiihtämiseen.
 
Vielä vähän aikaa sitten Virolaisen esityksiä oli kuultavana ilmeisen laittomina ilmaisina tallenteina Internetissä, mutta nyt niistä täytyy maksaa. Levyä näyttää olevan myös saatavilla alan liikkeissä ja myymälöissä. Halvimmillaan sen saa 2,8 eurolla, joten kansa tuntuu osaavan antaa sille sen arvon, joka sille kuuluukin.

Tangokuningas Paavo Väyrynen
29.05.2014, 17:38
 
EU-vaalien suuriin pettymyksiin kuuluu se, että Paavo Väyrynen meni heittämällä läpi. Nimittäin vaalien alla julkaisemallaan vaalivideolla hän lupasi ryhtyä tavoittelemaan tangokuninkaan titteliä, ellei hänestä ole äänikuninkaaksi. Väyrysen ennennäkemättömän ennakkoluulottomasti esittämää Satumaata kuunnellessa ei voi kuin todeta, että miehen poliitikon uran jatkuminen on menetys maamme säveltaiteelle. Jos jossakin kappaleen kohdassa vokalistin ote taiteellisuudesta hieman kirpoaa, niin kyllä syvä tunne korvaa menetyksen täydellisesti.
 
Pari kesää sitten keräsi Suonenjoen mansikkakarnevaaleille ennätysyleisön vokalistikaksikko Matti Nykänen ja Teuvo Hakkarainen, joista viimeksi mainittu on nykyään tiettävästi luopunut säveltaiteesta ja siirtynyt valokuvataiteen puolelle kuvaamalla ns. etuveitikkaansa.Tosin voimallisesti ennakkomainonnasta huolimatta Teuvo Härski Hakkarainen ei laulanut mansikkakarnevaaleillemansikkakarnevaaleille Jätkän humppaa, vaan ainakin minun mielestäni lausui sen eräänlaisena rap-versiona; tosin hän teki sen erittäin vaikuttavasti.
 
Mikäli Suonenjoen mansikkakarnevaalitoimikunnalla on yhtään tilanteentajua, houkuttelee se tänä kesänä tangolaulaja Paavo Väyrysen paikalle kassamagneetiksi. Paavolle tarvitsee tuskin maksaa paljoakaan, koska eläkeukko saa junassa alennuksen. Ja sitä paitsi presidentinvaaleihin on enää vajaat viisi vuotta, ja uskon lupaavan poliitisen kyvyn Paavo Väyrysen olevan niissä vahvoilla, koska hän kerää nuorison äänet.
 
Lopuksi hiljennymme kuuntelemaan Satumaata, jonka uskon sisältyvän seuraavaan virsikirjapainokseen. 
http://m.youtube.com/watch?v=aEEp4S87iSw 
 

Roknoosi
28.05.2014, 17:25
 
Kyllä ei osunut Eu-vaaliroknoosini oikeaan. Arvioin roknoosissani, että varmoja läpimenijöitä olisivat olleet Mitro Repo ja Juha Väätäinen, mutta eivätpä jostain syystä olleetkaan.
 
Roknoosini mukaan pieni ja vikkelä sekä ennen kaikkea vikkeläkätinen Mitro Repo olisi ollut vaaleissa vahvoilla, koska hän sai suurta ilmaista julkisuutta sen jälkeen, kun eräät toimittajat, sukupuoli jääkööt mainitsematta, valittivat, etteivät uskalla lähestyä Isä Mitroa haastettelumielessä tämän vikkelien käsien vuoksia. Media teki entisestä menevästä papista panevan mepin, ja uskoin, että kaikki naippouden vitsauksesta kärsivät Suomen miehet, joita arvioin olevan noin 25 % miessukupuolesta, olisivat halunneet hänet edusmiehekseen Brysseliin. Jostain syystä niin ei käynytkään.
 
Juha Väätäinen taas sai juuri vaalien alla paljon ilmaista mainostilaa mediassa, koska oli etelän matkallaan, joka oli ilmeisesti urheilukielellä ns. kosteanpaikanleiri, nauttinut alkoholia jopa siinä määrin, että oli jopa suurelta osin luopunut sisäsiisteydestään, jonka johdosta jopa paikat menivät remonttiin eikä henkilövahingoiltakaan täysin vältytty, ja tämän johdosta olin varma, että hän saisi kaikkien juoppouden vitsauksesta kärsivien Suomen miesten äänet, joita on noin 25 % miessukupuolesta, mutta jostain syystä niin ei käynytkään, vaikka väkijuomaongelma on melkoinen ongelma tässäkin maassa.
 
Uskon, että Julma-Juhan läpimenon olisi varmistanut tämä kuva, jos hän olisi oivaltanut hyödyntää sitä vaalikampanjassaan, jonka jälkeen monet olisivat äänestäneet häntä; jos ei muuten, niin sitten säälistä.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288652405809.html
 
 

Tasapuolisuus
27.05.2014, 17:05
 
Vähän vaisustihan ne kiekkoleijonat pelasivat, mutta se ei ollut mikään ihme asiantuntijoille, koska asiantuntijat tiesivät jo ennen turnausta, että Suomesta olisi helposti löytynyt 2-3 parempaakin joukkuetta kisoihin. Itse uskoin poikiamme maailmanmestaruuteen, joka olisi voitettu vaisullakin pelillä, mikäli loppuottelussa olisi vastaan tullut Ruotsi, kuten otaksuin.
 
Venäjäkin olisi ollut asiantuntijoiden mukaan voitettavissa vaisullakin pelillä, mikäli ottelun tuomaristo olisi ymmärtänyt tutustua jääkiekkoilun sääntökirjaan ennen loppuottelua. Nyt muutama törkeä tuomarivirhe ratkaisi maailmanmestaruuden. Tuomareiden uhkailusta, kiristämisestä ja jopa lahjonnasta ovat monet asiantuntijat ihan perustellusti jupisseet.
 
Monet asiantuntijat ovat myös vaatineet, että tulevaisuudessa mm-kisoihin olisi saatava mukaan NHL:n  ammattituomarit nykyisten eurooppalaisten harrastelijoiden sijaan. Nämä asiantuntijat kuitenkin unohtavat, että myös Venäjän KHL-liigasta löytyy ammattitaitoisia ja puolueettomia oikeudenjakajia. Tosin tietääkseni tasapuolisuuden edellytyksenä on, että molemmat joukkueet ymmärtävät maksaa lahjuksia.

Trastuit
26.05.2014, 20:33
 
Tuoksuivat tuomien valkoiset kukkaset sekä kukkivat syreenit, kun saavuimme lauantai-iltana Uukuniemelle. Radiosta soi tunnelmaan sopivasti Maamme-laulu Tšekki-voiton kunniaksi. Sen sijaan Karjalan kunnailla ei kukkunut käki, sillä helle oli vienyt kultakägösen lauluhalut.
 
Eilen heti Venäjä-pelin jälkeen kesä oli ohi. Sateet alkoivat, tuomet lakastuivat, ilmassa alkoi olla syksyn kuulautta, ja se sai mieleni alakuloon valtaan. Kaiken kruunasi se, että matkatelkkarin akku tyhjeni toisella erätauoilla, eikä 1Pad suostu jostain syystä näyttämään Mtv:n lähetyksiä.
 
Mutta kultakägösen äityivät karjahtelemaan. Ne eivät laulaneet kuten ennen, eli kukkuu, kukkuu, vaan huutelivat toisilleen, että trastuit, trastuit. Se on venäjää ja tarkoittaa suomeksi hyvää päivää. Ilmeisesti rajaseudun linnut pyrkivät miellyttämään nöyryytettyä, mutta jälleen nousevaa suurvaltaa. Niin tekivät myös saksalaistuomarit eilen. Ennenkin ovat saksalaiset ja venäläiset sopineet keskenään suomalaisten asioista.
 
Muuten jostain syystä minulla on t-paita, jonka miehustassa lukee, että "pessimisti ei pety". Se on helppo elämänasenne. Mikäli Nilsiässä tullaan vielä järjestämään perinteinen pessimistisen ajattelun seminaari, ilmoittaudun.
 
 
 
Korttelipommit
25.05.2014, 08:56
 
Suurpommituksissa oli Helsingin ydinkeskustan hävittämistä varten varattu mukaan kaksi viiden tonnin jättipommia, jotka olisivat tehneet todella pahaa jälkeä, mutta helsinkiläisten onneksi ne putosivat jonnekin muuanne; luultavasti mereen, koska jalkapallokentän kokoisia kraatereita ei ole mistään löytynyt.
 
Mutta kyllä pikkupommitkin ovat vaarallisia. Marraskuussa -42 pudotti yksinäinen venäläispommari summamutikassa 250 kilon pommin, joka putosi Iso-Roobertinkadun ja Yrjönkadun risteykseen.Pommi surmasi 70 ihmistä ja lähes 200 haavottui. Iso osa uhreista oli elokuvateatteriin jonottavia lapsia. Vähän aikaa sitten paikalle pystytettiin pronssilaatta ja ihan aiheesta.
 
Pommin roiskaisseet lentäjät eivät tienneet onnistumisestaan, vaan raportoivat kotikentällään nähneensä ainoastaan pommin räjähtävän. Viiden kilometrin korkeudesta voi tappaa lapsilauman syyllisyyttä tuntematta. 

Suurpommitus
25.05.2014, 08:55
 
Helsingin reissullani huomasin, että vuoden-44 helmikuun suurpommitusten kaikkia tuhoja ei ole vielä ehditty korjata. Kolmen sepän patsaan jalustasta ovat vielä arvet nähtävillä, ja onpa sirpale tehnyt reiän massiiviseen alasimeenkin. Olisiko ollut niin, ettei Jatkosodan aikaan Helsingin patsaita suojattu hiekkasäkeillä. Muistelen nähneeni Talvisodan ajalta kuvan laidoilla suojatusta Aleksis Kivestä.
 
Luin tuossa kirja Helsingin suurpommituksista ja siitä löytyi oivallinen tutkimuskohde sotahistorioitsijoille. Nimittäin ensimmäisen pommituksen aikaan vihollinen yritti ihan tosissaan hävittää kaupungin, mutta kahdella seuraavalla kerralla yritykset olivat vaisuja. Olisiko ollut niin, että punalentäjien keskuudessa levisi tieto, etteivät suomalaiset ammu poispäin lentäviä koneita. Niinpä 95 prosenttia koneista pudotti pomminsa ennen Helsinkiä.
 
Helsingin kimpussa oli yhteensä 2000 pommikonetta, joista vain 100 uskaltautui kaupungin yläpuolelle. Koneista ammuttiin alas 20 eli vain prosentti kaikista operaatioon osallistuneista. Suomalaisia kuoli 200, eli todella vähän verrattuna Saksan samanlaisten pommitusten uhrimäärän. Toisaalta muistelen lukeneeni, että englantilaiskoneista keskimäärin neljännes menetettiin joka pommituslennolla. Ilmeisesti neuvostoliittolaiset lentäjät eivät olleet kovin motivoituneita tehtävässään ja se oli Helsingin kannalta hyväksi.

Tulta munille
23.05.2014, 17:14


Suomen vaisut peliesitykset jatkuvat. Tosin eilen kaatui Kanada neljännesvälierässä, mutta se tapahtui erittäin vaisun peliesityksen jälkeen. Luulen, että seuraavaksi kaatuu Tsekki ja loppuottelussa sitten Ruotsi, mutta maailmanmestaruuden Suomi tulee voittamaan vain vaisujen peliesitysten jälkeen.
 
Eilisen pelin ainut suomalainen ja suonenjokelainen valopilkku oli Iiro Pakarinen, joka jo tosisen kerran ratkaisi voiton Suomelle. Kummallakin kerralla Pakarinen on tehnyt laukomalla säälimättömän tarkasti  kohti maalivahdin jalkoväliä, mutta koska rannevedot ovat olleet suhteellisen vaisuja, maalivahti on onnekseen ehtinyt väistää ja kiekko on lipunut pömpelin perukoille, kuten urheilukielellä sanotaan ja henkilövahingoilta on näin ollen vältytty.
 
Vaisu oli Antero Mertarannan selostuskin ottelun ratkaisuhetkistä. Kyllä ainakin minun mielestäni Mertarannan, jonka isä on Suonenjoen Mertoja, tosin sittemmin Heinolaan muuttaneita, kuten itsekin nuoruudessani tein, olisi pitänyt enemmän korostaa sitä, mistä päin suomalaiset sankarit yleensä tulevat ja sitäkin olisi voinut korostaa, että lähes kaikki suonenjokelaiset ovat samanlaisia ainakin sisäisiä sankareita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti