perjantai 10. marraskuuta 2023

Runar

Olen lukenut lyhyen ajan sisällä sekä Teemu Keskisarjan että Mikko Pennasen tutkimukset Tulilahden murhamysteeristä enkä uskalla arvailla, kuka oli murhaaja. Moni asia puhuu sitä vastaan, että teon olisi tehnyt ruotsinkielinen pohjalainen Runar Holmström.

Monista seikoista voi päätellä, että murhaaja oli paikkakuntalaisia, koska hän ilmeisesti tiesi asioita, joita muualta tullut ei tiennyt. Lisäksi jos tekijöitä oli vain yksi, niin hänen on pitänyt olla vahva mies, koska ruumiita oli kannettu pitkä matka hautauspaikalle. Toisaalta vaikka Runar oli hyvin pienikokoinen, oli hän tarpeen tullen hyvin vahva, koska kahden ilmeisen isokokoisen poliisin piti kertomansa mukaan painiskella Runarin kanssa puoli tuntia, ennen kuin hänet saatiin raudoitettua.

Vuosia sitten luin toimittaja Elina Karjalaisen muistelmat ja hän ei pitänyt kiltinoloista Holmströmiä murhaajana. Karjalainen uskalsi jopa oikeudenistunnon tauolla jättää taaperoikäisen tyttärensä käräjäsaliin siellä jalkaraudoissa istuneen Runarin vahdittavaksi, kun toimittaja joutui poistumaan tauon ajaksi omille asioilleen. Runar olikin ollut hyvä ja ystävällinen lapsenvahti.

Tulilahden murhatutkimuksissa oli tragikoomisiakin piirteitä. Eräskin Savo-lehden tutkiva journalisti oli piiloutunut Tulilahden koulun ruokakaappiin salakuuntelemaan koululle majoittuneita poliiseja ja julkaisi siekailematta nokkelasti tietoonsa saaman syyllisen otsikolla "Haudankaivaja Koikkalainen on murhaaja".

Tosin tämä tieto jouduttiin sitten myöhemmin oikaisemaan, kun Heinävedelle raahattiin tuomiolle Runar Holmström-niminen erakko ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta. Elina Karjalaisen mukaan oikeudenkäyntiä seuraamaan saapunut runsaslukuinen savolaiskäräjäyleisö kuulemma ihmetteli suureen ääneen, että miksi moisesta selvästä asiasta pitää kalliita käräjiä käydä, koska asian voisi huomattavasti kustannustehokkaammin ratkaista muutenkin.

Runar Holmströmiä ei tuomittu Tulilahden tapauksesta, koska hän hirtti itsensä sellissään lakanasta tekemäänsä köyteen ennen oikeuden päätöstä. Tässä lisätietoa Tulilahden tapauksesta ja Runar Holmströmistä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Tulilahden_kaksoismurha

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti